רצפת האגן
למה זה קורה ומה עושים עם זה?
רצפת האגן הנשית-
מה זה בכלל?
רצפת האגן היא אסופת שרירים שנמצאת בתחתית האגן, היא מהווה מעין ערסל של שרירים ותומכת באברי האגן. היא תומכת ב-3 מערכות עיקריות- מערכת השתן, מערכת הרביה וסוף מערכת העיכול.
דרכה עוברים 3 פתחים- פתח השופכה, פתח הנרתיק ופי הטבעת.
יש לה שלל תפקידים, העיקריים שבהם הם היכולת לסגור- להתאפק (שלא יברח כשלא מתאים), היכולת לשחרר- להיפתח (כדי להתרוקן בקלות, לקיים יחסי מין בהנאה), והיכולת לתמוך (שכל איבר יעמוד במקומו).
למה צריך לטפל בה?
שרירי רצפת האגן עובדים בהרמוניה עם שאר השרירים בגוף ותפקודם עלול להיפגע לאחר הריונות ולידות או בגיל המעבר. רצפת האגן נוטה להיפגע יותר במקרים של לידה ארוכה, שלב לחיצות ממושך, הריון מרובה עוברים ולידה מכשירנית (ואקום).
רצפת אגן חלשה מביאה לפגיעה באיכות החיים- בושה, חשש מיציאה מהבית, ניהול החיים על פי השלפוחית והימנעות מפעילויות שמחמירות את הסימפטומים. לכן חשוב לדאוג לרצפת אגן בריאה ומתפקדת. עליה להיות חזקה ולעבוד בסנכרון עם מערכות האגן.
האם גם אחרי לידה קיסרית רצפת האגן יכולה להיפגע?
התשובה היא כן, ההיריון עצמו מהווה גורם שעלול לפגוע ברצפת האגן ולכן גם אחרי לידה קיסרית אני רואה הרבה מטופלות שחוות ליקויים ברצפת האגן. בנוסף רצפת האגן עלולה גם להיפגע עם עליה בגיל.
ליקויים נפוצים
דליפות שתן
אחת מכל שלוש נשים סובלת מדליפת שתן במהלך חייה והשכיחות עולה עם הגיל. בעיה זו מביאה לתחושות בושה, תסכול ולעיתים הימנעות מיציאה למקומות ללא שירותים זמינים. ישנם סוגים שונים של דליפות- דליפות במאמץ, דליפה בדחיפות ודליפה משולבת. לכל סוג דליפה טיפול שונה בהתאם לחומרת הסימפטומים ואופי התפקוד היומיומי של האישה.
דחיפות במתן שתן/ צואה
תחושה של צורך חזק למתן שתן או צואה והחשש שאם לא אגיע לשירותים בקרוב יהיה אסון. דחיפות יכולה להתבטא ביום או בלילה ולעיתים מתלווה אליה גם דליפה. הפרעה זו פוגעת באיכות החיים של נשים רבות והדרך לטפל בה יחסית פשוטה.
כאבים ביחסי מין
כאב זה יכול להופיע בתחילת קיום מגע מיני, לאחר לידות או בגיל המעבר.
לכאבים יש סיבות רבות ולכן הטיפול נעשה בהתאם לבדיקה מעמיקה.
שכיחות הבעיה גבוהה יותר ממה שחושבים, הבושה בנושא גורמת לכך שיש פחות דיווח ופניה לטיפול.
עצירות
1 מכל 5 אנשים סובלים מעצירות כאשר נשים סובלות פי 2-3 מגברים, הסיבה להבדל בשכיחות אינה ידועה. טיפול ברצפת האגן מסייע להתרוקנות נכונה על ידי למידה של עבודת שרירי רצפת האגן במהלך צאיה (יציאת צואה) והדרכה להרגלי חיים שיכולים לסייע בטיפול בעצירות. הבנה של פעולת המערכת מסייעת לעבודה נכונה וסנכרון המערכות בעת התרוקנות. כך ניתן להתרוקן ללא מאמץ ודחיפה.
צניחות
צניחה יכולה להיות של השלפוחית/הרקטום או הרחם. מדובר בשינוי מיקומם של אברי האגן בעקבות ירידה בתמיכה של רקמות החיבור והשרירים. צניחות נפוצות אחרי לידה והשכיחות עולה עם הגיל ומספר הלידות.
נשים רבות אינן מרגישות את הצניחה (כלומר – יש צניחה אך היא לא גורמת לתחושה שונה או אי נוחות). לעיתים יש לה קשר לדליפות שתן. כאשר הצניחה היא סימפטומטית אישה תחווה כאב או תחושת כובד בנרתיק, לעיתים תוכל להרגיש מעין "גולה" בפתח הנרתיק. מצב זה אינו מפריע לקיום יחסי מין אך לעיתים עלול להביא לבושה ואי נוחות פנימית. הטיפול בצניחות מתמקד בחיזוק שרירי רצפת האגן והדרכה לפעילות יומיומית באופן שיוריד עומס מרצפת האגן
גיל המעבר והגיל המבוגר
בשלב המנופאוזה (הפסקת וסת) הגוף הנשי עובר שינויים רבים, חלקם מאתגרים ומעייפים. אחד השינויים ההורמונליים שנפוץ ברצפת האגן הוא הירידה בהפרשת האסטרוגן, רקמת הנרתיק הופכת לדקיקה ופחות איכותית ואוסף הרצועות של רצפת האגן שתפקידן לתמוך באברי האגן עלול לאבד מכוחו ולהתרופף מעט. דבר זה עלול להוביל לדליפות שתן וכאבים ביחסי מין.
נשים רבות חושבות שזה מצב נתון ואין מה לעשות אך זו טעות, ניתן וכדאי לטפל בזה.
הכנה למנומטריה
מנומטריה היא בדיקה המעריכה את מידת הכוח השרירי של פי הטבעת ורגישות חלל הרקטום ללחצים שונים בעת כיווץ והרפיה של השרירים. בזמן הבדיקה מוחדר דרך פי הטבעת צנתר דק וגמיש עם חיישנים ובלון בקצהו. הבדיקה אינה כואבת אך יכולה לגרום לסטרס רב לקראתה , לכן מומלץ להתכונן אליה.
במפגשים נדמה את שלבי הבדיקה השונים על מנת להגיע לבדיקה בידיעה מה מצפה לך וכך תפיקי ממנה את המירב.
אפשר להשאיר לי הודעה
אני פה בשבילך ואשמח לעזור לך במסע שלך לריפוי
טפלי בעצמך, כי מגיע לך